Koemelkeiwitallergie is een van de meest voorkomende voedselallergieën bij baby's. Wanneer een baby een koemelkeiwitallergie heeft, reageert het immuunsysteem abnormaal op de eiwitten die in koemelk voorkomen. Als de baby borstvoeding krijgt, is het belangrijk dat de moeder geen zuivelproducten meer eet of drinkt. Deze eiwitten kunnen namelijk via de moedermelk worden doorgegeven. Als je in deze situatie zit, kan ik je als dietist in Gent de juiste handvaten geven om hiermee om te gaan.
Wat is koemelkeiwitallergie?
Bij koemelkeiwitallergie reageert het immuunsysteem van je baby op de eiwitten in koemelk. Het lichaam ziet deze eiwitten onterecht als schadelijke indringers, wat kan leiden tot verschillende symptomen zoals:
Huiduitslag of eczeem
Darmproblemen (diarree, buikkrampen, braken)
Luchtwegklachten (piepende ademhaling, hoesten)
Overmatig huilen of onrust
Slechte groei (door onvoldoende voeding door braken of diarree)
De symptomen kunnen mild tot ernstig zijn, afhankelijk van hoe gevoelig je baby is voor koemelkeiwitten.
Koemelkeiwitallergie en borstvoeding
Als je borstvoeding geeft, is het belangrijk om te weten dat koemelkeiwit dat je zelf consumeert, via de moedermelk bij je baby terecht kan komen. Als je baby gevoelig is voor deze eiwitten, kan het noodzakelijk zijn dat je als moeder een koemelkvrij dieet volgt. Dit betekent dat je zuivelproducten zoals melk, kaas, yoghurt en boter moet vermijden. Gelukkig zijn er wel plantaardige alternatieven, bijvoorbeeld op basis van soja, die je kunt consumeren zodat je nog steeds voedzame maaltijden eet.
Het kan even duren voordat de koemelkeiwitten uit je systeem zijn, dus het kan enige tijd duren voordat de symptomen van je baby verbeteren na het starten van een koemelkvrij dieet.
Wat is het verschil met lactose-intolerantie?
Lactose-intolerantie en koemelkeiwitallergie worden vaak door elkaar gehaald, maar ze zijn heel verschillend.
Koemelkeiwitallergie is een allergische reactie van het immuunsysteem op de eiwitten in koemelk. Zelfs kleine hoeveelheden eiwit kunnen een reactie uitlokken.
Lactose-intolerantie, daarentegen, is geen allergie. Het is een onvermogen om lactose, een suiker in melk, goed te verteren. Dit komt doordat het lichaam niet genoeg lactase aanmaakt, het enzym dat nodig is om lactose af te breken. Symptomen van lactose-intolerantie zijn vaak gasvorming, een opgeblazen gevoel en diarree, maar er zijn geen huid- of luchtwegreacties zoals bij een allergie. Lactose-intolerantie komt bij baby's veel minder vaak voor dan koemelkeiwitallergie, omdat de meeste baby's van nature voldoende lactase produceren om moedermelk goed te kunnen verteren.
Wat kun je doen als je baby een koemelkeiwitallergie heeft?
Als je vermoedt dat je baby een koemelkeiwitallergie heeft, is het belangrijk om dit met je huisarts of kinderarts te bespreken. Zij kunnen een juiste diagnose stellen en je adviseren over een geschikt dieet. Als een koemelkeiwitallergie wordt bevestigd, kun je samen met een allergie diëtist in gent werken aan een aangepast voedingspatroon dat zowel voor jou als je baby geschikt is. Het belangrijkste is dat je baby via de borstvoeding nog steeds alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt, terwijl allergische reacties worden vermeden.
Contact
Koemelkeiwitallergie bij je baby kan een grote uitdaging zijn als je borstvoeding geeft, maar met de juiste aanpassingen in je voedingspatroon kan je baby klachtenvrij blijven en de voordelen van borstvoeding blijven ontvangen. Vergeet niet dat koemelkeiwitallergie verschilt van lactose-intolerantie en dat een koemelkvrij dieet noodzakelijk is om de symptomen van je baby te verlichten.
Heb je vragen over koemelkeiwitallergie en borstvoeding? Neem gerust contact op met diëtist Gent voor persoonlijk advies en begeleiding.