top of page
Zoeken
Foto van schrijverMelissa Trippert

Eosinofiele oesofagitis (EoE)

Eosinofiele oesofagitis (EoE) is een chronische ontsteking van de slokdarm. Deze aandoening wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een groot aantal eosinofielen, een type witte bloedcel, in de slokdarmwand. De symptomen kunnen variëren, maar slikproblemen, pijn achter het borstbeen en het gevoel dat voedsel blijft steken in de slokdarm zijn veelvoorkomende klachten.


Wat is eosinofiele oesofagitis?

EoE is een chronische ontsteking waarbij eosinofielen de slokdarmwand binnendringen en daar een ontsteking veroorzaken. Deze aandoening komt de laatste jaren steeds vaker voor, zowel bij kinderen als volwassenen. Hoewel de exacte oorzaak onbekend is, is er een duidelijk verband met allergische aandoeningen zoals voedselallergieën, hooikoorts, eczeem en astma. Mensen met EoE hebben ook vaak familieleden met vergelijkbare allergische aandoeningen.


EoE wordt vaker vastgesteld bij mannen dan bij vrouwen, vooral bij mensen van het Kaukasische ras. Bij kinderen komt de aandoening voor bij 1 tot 4 op 10.000 en bij volwassenen is dat 3 tot 4 op 10.000.


Symptomen van eosinofiele oesofagitis

De symptomen van EoE variëren tussen kinderen en volwassenen:

Bij kinderen:

  • Buikpijn, braken en voedselweigering

  • Groeiachterstand, vooral bij langdurige klachten

  • Problemen met slikken en voedselimpactie (voedsel blijft vastzitten in de slokdarm)

  • Refluxklachten en selectief of traag eten

Bij volwassenen:

  • Slikproblemen, vooral met vast of droog voedsel

  • Het gevoel dat voedsel niet goed zakt of blijft steken

  • Pijn op de borst, vergelijkbaar met brandend maagzuur

  • Voedselimpactie, waarbij eten vast komt te zitten in de slokdarm en soms door een arts moet worden verwijderd

  • Misselijkheid en een verminderde kwaliteit van leven door dieetbeperkingen, angst en vermoeidheid


Het is belangrijk om bij aanhoudende klachten langer dan twee weken een arts te raadplegen voor verdere diagnose.


Diagnose van eosinofiele oesofagitis

De diagnose van EoE kan alleen worden gesteld via een gastroscopie (kijkonderzoek). Tijdens dit onderzoek bekijkt de arts de binnenkant van de slokdarm met een endoscoop en neemt kleine weefselstukjes (biopten) weg. Deze biopten worden vervolgens onder een microscoop onderzocht op de aanwezigheid van eosinofielen.


Oorzaken van eosinofiele oesofagitis

Hoewel de exacte oorzaak van EoE nog niet volledig is begrepen, is bekend dat bepaalde voedingsmiddelen en stoffen in de lucht de aandoening kunnen triggeren. Dit kan leiden tot een lokale allergische reactie en een chronische ontsteking. Een langdurige ontsteking kan fibrostenosis (littekenvorming) in de slokdarm veroorzaken, waardoor deze stugger en nauwer wordt.


Personen met EoE hebben vaak ook andere allergische aandoeningen zoals hooikoorts, astma, eczeem of voedselallergieën.


Behandeling van eosinofiele oesofagitis

EoE is niet te genezen, maar de symptomen kunnen beheerst worden met de juiste behandeling. Deze behandelingen kunnen variëren per individu en kunnen bestaan uit medicatie, voedingsaanpassingen en eventueel een medische ingreep.


1. Medicijnen: de arts kan medicijnen voorschrijven die maagzuur minder zuur maken, omdat maagzuur de slokdarm kan irriteren. Daarnaast kunnen er medicijnen worden voorgeschreven die de allergische en ontstekingsreactie verminderen. In sommige gevallen kan een 'biological' worden voorgeschreven, een biologisch geneesmiddel dat specifiek de onderliggende allergische reactie aanpakt.


2. Voedingsaanpassingen: er kan worden gekozen voor een eliminatiedieet onder begeleiding van een diëtist Gent, zoals:

  • 2-voedings-eliminatiedieet: melk en tarwe

  • 4-voedings-eliminatiedieet: eeren, melk, soja en tarwe

  • 6-voedings-eliminatiedieet: eieren, melk, noten, schaaldieren, soja en tarwe


Na een periode van eliminatie (minimaal 4 weken) en als de symptomen verbeteren, worden deze voedingsmiddelen één voor één opnieuw geïntroduceerd om de specifieke trigger op te sporen. Mensen met een pollenallergie ervaren vaak minder klachten in de winter dan in het pollenseizoen, wat ook kan helpen om de triggers te identificeren.


3. Oprekken van de slokdarm: bij ernstige vernauwingen van de slokdarm kan een arts overwegen om de slokdarm op te rekken met behulp van een endoscoop. Dit helpt de doorgang voor voedsel te vergroten en klachten te verminderen.


Voedingstips bij EoE:

  • Kies voor zachte en smeuïge voedingsmiddelen

  • Vermijd harde korsten van brood, kies liever voor pap of geschild fruit

  • Gebruik jus of bouillon om vlees smeuïger te maken en te helpen bij het doorslikken

  • Drink voldoende tijdens en na de maaltijden en kauw goed


Elementaire voeding: een elementaire voeding kan ook tijdelijk overwogen worden. Dit is drinkbare voeding op basis van vrije aminozuren, vitamines en mineralen en kan helpen bij het verminderen van symptomen.


Eosinofiele oesofagitis

Eosinofiele oesofagitis is een complexe en chronische aandoening die zowel bij kinderen als volwassenen voorkomt. Hoewel het niet te genezen is, kunnen symptomen worden beheerst met medicatie en voedingsaanpassingen. Een goed geïndividualiseerd eliminatiedieet, uitgevoerd onder begeleiding van een arts en een diëtist, kan aanzienlijk bijdragen aan het identificeren van triggers en het verminderen van klachten. Heb jij eosinofiele oesofagitis? Neem dan contact op met een allergiediëtist om persoonlijk voedingsadvies te krijgen.




19 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page